Föredrag

söndag 5 februari 13:00 - 14:30

Lunchföreläsning om mästersångaren Jussi Björling

Vad hade Jussi för koppling till Bohuslän?

Plats: Hörsalen
Entré: Fri entré

Välkommen på en lunchföreläsning i ton, ord & bild av Bertil Bengtsson.

En presentation av ett gripande levnadsöde tillika ett musikaliskt fenomen långt utöver det vanliga.

I ett flertal internationella omröstningar har Jussi Björling korats till en av historiens främsta operasångare. Mer än 60 år efter sin bortgång är hans lyskraft större än någonsin och hans skivinspelningar fortfarande storsäljare.

Med hjälp av speciellt utvalda, autentiska inspelningar med Jussi, ett särskilt sammanställt bildspel och unikt filmmaterial tar Bertil Bengtsson med åhörarna på en fascinerande resa genom Jussi Björlings liv, karriär och sångkonst. Fokus kommer också att läggas på Jussi Björlings koppling till Bohuslän och somrarna han tillbringade på Stenungsön, som elev till operachefen John Forsell.

Bertil Bengtsson har under närmare 40 års tid forskat om Jussi Björlings liv, karriär och sångkonst. Han är Hedersmedlem i Jussi Björling-sällskapet, som han var med om att grunda 1989. Under många år var han verksam som expertkonsult, t.f. museichef och sommarvärd på Jussi Björling-muséet i sångarens hemstad Borlänge. Han har under mer än 30 år föreläst om Jussi Björling, både nationellt och internationellt. Förutom artiklar om Jussi Björling i olika skrifter har han också skrivit en akademisk kandidatuppsats i kulturvetenskap vid Göteborgs Universitet om Jussi Björling.

Föreläsningen hålls samma datum som Jussi Björlings födelsedag. Så passa på att minnas honom över en god lunch på Kajkanten innan föreläsningen.