Kurs/Utbildning

lördag 6 augusti 10:00 - 13:00

Kulning och trall med Marika Appelholm

Kulning och trall handlar om att använda sin egen röst. Tjusningen i kulning ligger framförallt i de trolska och lite mystiska tongångarna. När du trallar för du de dansande framåt med rösten som ditt instrument.

Plats: CGB-rummet
Entré: Fri Entré

Kulning och trall är inkluderande sångstilar eftersom man inte behöver kunna något gemensamt språk för att utöva sångsätten. Tjusningen med kulning ligger framförallt i de trolska och lite mystiska tongångarna, men det är också en form av arbetsmusik och har haft ett praktiskt syfte historiskt.

Att tralla är så fantastiskt eftersom man får hjälpa till med att föra de dansande framåt. Trallaren dansar med rösten och dansarna dansar med kroppen. Dessutom får du tillgång till en stor och varierad instrumental repertoar.

Marika Appelholm är högskoleutbildad folkmusikpedagog och har jobbat som sång- och folkmusikpedagog sedan 2014. Kulning och trall upptäckte Marika när hon gick på Malungs folkhögskola. ”Jag hade aldrig stött på något av sångsätten tidigare och blev alldeles förtrollad och förälskad” säger hon. Hon har studerat för lärare som Anders Larsson, Maria Röjås, Mattias Perez, Mats Berglund och Ingrid Brändström. På Uddevalla Folkmusikfestival är det hon som leder er genom upptäckandet av trall och kulning.

Kursdeltagare och instruktörer har en gemensam liten konsert efteråt i samband med allspelet.

Fri entré, ingen föranmälan krävs