lördag 4 september 13:00 - 13:30

Invigning av skulptur – Varda

Varmt välkomna ska ni vara till invigningen av skulpturen Varda belägen utanför Bohusläns museum. Den här skulpturen ingår i det som är världens till utsträckning största modell av solsystemet Sweden Solar system (SSS).

Entré: Fri entré

Varda som är en dvärgplanet är namngiven efter Varda i J.R.R. Tolkiens fiktiva värld där hon är stjärnornas drottning.

Den här skulpturen ingår i det som är världens till utsträckning största modell av solsystemet och heter Sweden Solar system (SSS). Planeter, asteroider, dvärgplaneter och två kometer är skalade i avstånd och storlek. I modellen är Globen i Stockholm solen, skalan är 1:20 miljoner. Planeterna är uppradade i nord-sydlig riktning från Globen medan flera mindre kroppar är spridda över landet. Modellen, som uppmärksammats i Guinness rekordbok, sträcker sig från Karlshamn och Malmö i söder, till Kiruna i norr. För närvarande omfattar systemet 24 modeller på lika många platser.

Vi vill fira den här dagen i rymdens tecken genom att bjuda på intressanta föredrag, möjlighet till stjärnskådning på Skansberget, chans att få träffa astronomisk ungdom och inte minst en spejsad konsert med rymdpopbandet Zong Ztar som skriver låtar om oss vanliga jordingar. Under sin universumsturné har bandet nu landat på jorden för att spela sina låtar om oss människor, få känna på kärlek och kanske ta med sig lite hem till sin galax.

Medverkande under dagen är: Annelie Högberg – Kulturnämndens ordförande, Katrin Ros -Redaktör Populär astronomi, Filippa Koskelainen – Verksamhetsutvecklare – astronomisk ungdom och Julia Niklasson – initiativtagare och formgivare till Varda-skulpturen.

Program:

Dagen börjar utomhus vid flaggstängerna utanför Bohusläns museum och flyttar sedan in efter invigningen där det fortsätter med föreläsning inne i Hörsalen.

12.30 – Zong Ztar – Utomjordingar spelar spejsade låtar om jordingar

13.00 – Invigning, Annelie Högberg

• Om Swedish solar system – Katrin Ros
  • Astronomisk ungdom – Filippa Koskelainen

Programmet fortsätter inomhus i Hörsalen på Bohusläns museum efter att invigningen är färdig

• Föredrag: Introduktion till rymden och Varda – Katrin Ros
  • Övrigt program inomhus: Astronomisk ungdom visar upp sin verksamhet

Kvällsprogram:

• 21.00 – Stjärnskådning på Skansberget, Astronomisk ungdom

Det här är ett samarrangemang med Uddevalla kommun, Astronomisk ungdom, Populär astronomi och Bohusläns museum.