Visning

tisdag 31 mars 13:00 - 14:00

Inställt: Guidad visning – Samlare och samlingar

Välkommen till en guidad visning av utställningen Samlare och samlingar. Visningen börjar vid Konsthallens entré.

Plats: Konsthallen
Entré: Fri entré

I utställningen Samlare och samlingar har konstnärerna Katarina Ekelund, Gunilla Hansson, Jonas Liveröd och Ingrid Persson Titelman låtit sig inspireras och förhålla sig till museet samlingar, men också till sina egna verk och samlingar av objekt.

Flera av konstnärerna har gjort ett urval ur museets samlingar som har relevans till det egna konstnärliga skapandet. Det kan röra sig om olika typer av objekt, alltifrån foto, textil eller andra föremål. Konsthallen/museet har vid ett flertal tidigare utställningstillfällen bjudit in konstnärer att förhålla sig till samlingarna, för att på så sätt skapa nya synsätt och gestaltningar kring dem. Samlingar innefattar vitt skilda områden – där konst, naturalier, textil, foto och föremål ingår, som givetvis präglats och påverkats av landskapet och dess näringar.

Medverkande konstnärer

Katarina Ekelund

Katarina Ekelund arbetar med ett abstrakt expressionistiskt storskaligt måleri. Hon intresserar sig framförallt för färg, mönster och former och målar lager på lager. Tidigare målade hon självporträtt, men gick sedan över till att måla landskap, som med tiden blivit mer abstrakta. Med landskapet som klangbotten experimenterar hon med mönster och färger som har en avgörande betydelse i den konstnärliga processen. Hon arbetar gärna med storskaliga målningar så att hon fysiskt kan ta ut svängarna i själva akten, färgen hälls, blandas, kastas och stänker för att på så sätt förmedla en energi.

Gunilla Hansson

Gunilla Hansson utgår ofta i sina verk från platsens betydelse som hon undersöker utifrån olika aspekter och som innefattar utblickar både i tid och rum och kring händelser som både är allmänna och mer personliga. Vatten och hav ur olika perspektiv är viktiga teman som hon återkommer till i måleri och installativa verk. Hon formulerar frågor kring förädling, förändring och användning. Förutom sitt eget konstnärliga arbete har hon stort intresse av att ta del av andras arbeten, att skapa kontaktytor, utbyten och samtal. Detta har gjort att hon varit engagerad och delaktig i konstnärsdrivna organisationer och grupper samt arbetat som utbildningsansvarig och pedagog.

Jonas Liveröd

Jonas Liveröd brukar beteckna sig själv som ”djupt materialotrogen” och han ser sin mångskiftande verksamhet som ett totalkollage där de olika delarna stärker helheten. Hans konstnärliga arbete skiftar mellan olika tekniker, såsom skulptur, teckning och installation, men han arbetar även med collage, keramik och textil. En ohämmad energi och många infall i arbetsprocessen skapar ett flöde som innefattar ett encyklopediskt innehåll fyllt av både humor och svärta och kolliderar i ett myller av intryck som möter besökaren. Den till synes slumpmässiga färgstarka estetiken är dock noga övervägd.

Ingrid Persson Titelman

Ingrid P Titelman arbetar främst med textil, såsom vävda och tryckta bilder på tyg och textila skulpturer, men gör även skulpturala verk ofta med utgångspunkt i egna saker från barndomen. Många av hennes verk kretsar kring minnen av hennes uppväxt i Lysekil. Hon växte upp bland tråd, nålar bakelser och bröd. Hennes mormor hade konditori och hennes farfar, herr och dam ekipering och skrädderi.

Guidade visningar

Guidade visningar i utställningen kl. 13.00 följande datum:
31 mars