Laddar Evenemang
Visning

Detaljer

onsdag 3 augusti 13:00 - 13:30

MOD2021

Följ med museets utställningsproducent och lär dig om hur kampen för kvinnlig politisk rösträtt såg ut i Bohuslän.

Plats: Bävehallen
Tid: kl. 13.00–13.30
Entré: Fri Entré

Nu kan du uppleva utställningen med en guide, passa på att få en helhetsblick över Sveriges väg mot demokrati och ställa frågor om den kvinnliga rösträttskampen.

Demokrati och jämställdhet uppstår inte utan kamp. Utställningen MOD 2021 handlar om hur kampen för kvinnlig politisk rösträtt såg ut i Bohuslän. Rösträttsrörelsen pågick överallt oberoende på om det var i storstäder, byar, samhällen eller på landsbygden. Du kommer få möta modiga människor i Bohuslän som påverkade sin samtid och kämpade för ett mer jämställt samhälle i stort.

För hundra år sedan pågick en kamp för ett mer jämställt samhälle där människor i flera generationer försökte förändra samhället. Kampen gick ut på att både kvinnor och män skulle ha lika rättigheter, ta plats och kunna påverka samhället genom rösträtt. Kvinnor ville kunna äga sina egna livsval, sin ekonomi, kunna driva företag och rätt att utbilda sig. Något som vid den tidpunkten var långt ifrån en självklarhet. I september 1921 var första gången som kvinnor kunde rösta i ett riksdagsval i Sverige. En viktig delseger för jämställdheten och ett resultat som kom av ett långt strävsamt arbete, fullt av utmaningar.

Varmt välkommen!

Kommande visningar:

  • Tisdag 9/8  13-13:30
  • Torsdag 11/8 kl 13-13:30