Laddar Evenemang
Film
  • Det här event har passerat.

Detaljer

fredag 24 januari 16:00 - 20:30

Göteborg filmfestival galainvigning 2020

Fredagen den 24 januari visar vi Göteborg Film Festivals invigningsceremoni och invigningsfilm. Följ med på röda mattan och låt dig svepas med i feststämningen.

Plats: Hörsalen
Tid: kl. 16.00–20.30
Entré: 40:- entré

Välkommen till Göteborg filmfestivals gala-invigning 2020. Den 24:e januari invigs en 11 dagar lång filmfest med 360 filmer från 89 länder. Ceremonin äger rum på biograf Draken och livesänds till 30 biografer runt om i Västsverige som också tar del av festligheterna! Under ceremonin kommer Stellan Skarsgård ta emot Nordic Honorary Dragon Award, festivalens hederspris och invigningstal av kultur- och demokratiministern Amanda Lind.

Kvällens värd är journalisten och programledaren Amie Bramme Sey.

Välkommen till invigningen av årets stora filmfest!

Program

16.30 – Dörrarna öppnas

17.00 – Festbuffé och filmquiz inne på Kajkanten

17.30 – Ceremonin inleds av kvällens konferencier Amie Bramme Sey

18:15 – Kortfilmen Magnus är Sexist av Hampus Hallberg och Emil Brulin

18:30 – Invigningsfilmen Psykos i Stockholm av Maria Bäck

 

Psykos i Stockholm

Surrealistiskt, stilsäkert och djupt berörande om en flicka som söker efter tonårslivet men måste bli vuxen väldigt fort.

För tjugo år sedan åkte Maria Bäck på semester till Stockholm med sin mor. Det slutade med att modern fick ett psykiskt sammanbrott, och den 14-åriga Maria fick vandra omkring ensam i huvudstaden. Med hjälp av skådespelarna Josefin Neldén och Josefine Stofkoper har hon nu bearbetat erfarenheten till sin spelfilmsdebut (hennes dokumentär [I Remember When I Die] fick ett hedersomnämnande av juryn på GFF 2016). Genom plumpa blondinskämt, poetiska dubbelgångare och en gatukör som sjunger Bob hund skapas en lika kraftfull som lyhörd film om människornas längtan och tillvarons suddiga gränser.

 

Regi: Maria Bäck Land: Sverige Världspremiär