Temadag

tisdag 13 november 09:00 - 15:00

MR – Filmfestival för mänskliga rättigheter

Tisdag 13 november är det åter igen dags för MRF-­Filmfestival för mänskliga rättigheter på Bohusläns museum. Detta år erbjuder vi två filmer. Efter filmerna följer ett samtal med publiken på ca 20 min. Visningarna har fritt inträde. Program för visningarna finns nedan. Välkomna!

Plats: Hörsalen
Entré: Fri entré, begränsat antal platser
Boka plats på Bohusläns museum, johan.kvastegard(@)bohuslansmuseum.se först till kvarn gäller.

Filmer som visas under dagen:

Vad ska folk säga? – Kl 09.00

Sextonåriga Nisha bor i Oslo och lever ett dubbelliv. Hemma följer hon strikt familjens pakistanska traditioner, men med sina vänner lever hon ett vanligt norskt tonårsliv. När hennes pappa kommer på henne med att ha en pojkvän, skickas hon till Pakistan – ett land där hon aldrig tidigare varit. Berättelsen är baserad på regissören Iram Haqs egna erfarenheter.

Vinnare av Publikpriset på Göteborg Film Festival 2018.

Längd: 106 minuter  Regi: Iram Haq
Talat språk: Norska/Urdu  Textat språk: svenska

Little Wing – Kl 13.00

12-årig Varpu växer upp snabbt men hennes omogna mamma vill inte bli stor. Sin biologiska pappa har Varpu aldrig träffat, men en vaken natt bestämmer hon sig för att ändra på det. Hon stjäl bilen och kör norrut för att hitta den man som hon bara vet namnet på. Det blir en omtumlande resa och när hon väl finner honom är han inte alls så som hon föreställt sig. Hon vill inte bli besviken och han vill inte göra henne besviken, men föräldraskapet är inte lätt för en udda enstöring. Varpu är än en gång den mest mogna i relationen, men sakta leder mötet till insikter om både varandra och världen.

Little Wing är Selma Vilhunens långfilmsdebut. Hennes kortfilm Pitääkö mun kaikki hoitaa? (Är det jag som skall sköta allt?) nominerades till en Oscar 2014. Linnea Skog, som bara var 12 år under inspelningen, gör en fint nyanserad prestation i huvudrollen som dottern. Vid hennes sida ser vi Paula Vesala i rollen som mamman.

Längd: 100 minuter Regi: Selma Vilhunen
Talat språk: finska Textat språk: svenska

Varmt välkomna!

I samarbete med Filmfestival för mänskliga rättigheter