Föreställning

lördag 14 maj 14:30 - 15:30

Familjelördag: Aina en sjöluffares äventyr!

En hisnande kvinnohistoria om sjöluffaren Aina som reste runt hela världen för ungefär 100 år sedan!

Plats: Hörsalen
Entré: Fri entré!

Detta är den sanna berättelsen om Aina Cederblom.
För 100 år sedan valde hon att lämna Göteborgs hamn i sin lilla motorbåt Rospiggen. Helt ensam begav sig den unga Aina ut på de stora haven. Hon var med om fantastiska äventyr och utförde stordåd ingen hade kunnat drömma om.

I musikföreställningen Aina – en sjöluffares äventyr får vår unga publik följa med in i en värld, full av spännande, farliga, osannolika och roliga situationer. Vi får åka med Aina till Europa, till Colombo på Sri Lanka, till Indien och Tibet där hon hamnade i fängelse och lyckades fly. På väg till Grönland möttes hon av gigantiska isberg. Det var där, på ishavet, som motorn gick sönder…!

Aina var annorlunda men framförallt var hon sig själv; en frimodig, viljestark person som var med om otroliga äventyr tack vare att hon inte lät sig stoppas, trots att hennes omgivning gång på gång försökte få henne att stanna hemma.

Bakgrund till föreställningen​

Ainas egna böcker och släktens berättelser om henne ligger till grund för manus och nyskapad originalmusik. På scenen, musiker Henrik Cederblom som minns sin gammelfaster Aina som barn.
Tillsammans med Lotta Sjölin Cederblom, musiker och skådespelare, skapas ett svängigt, fascinerande och intimt möte med publiken.

Aina – en sjöluffares äventyr hade sin urpremiär 20 november 2021 på Konstepidemin i Göteborg.

Om ensemblen

Henrik Cederblom är musiker verksam i Göteborg.Han har arbetat och turnerat med en mängd band och artister som exempelvis Simbi, Den Fule, Daniel Lemma, Sofia Karlsson, Freddie Wadling, Timo Räisänen och Sofie Livebrant samt varit anställd med jämna mellanrum på Göteborgsoperan, Gbgs Stadsteater och Folkteatern i Göteborg, både som musiker och kompositör.

Lotta Sjölin Cederblom arbetar med scenkonst av olika slag: hon sjunger, spelar basklarinett och slagverk och har turnerat med grupperna SIMBI, Markatta Musikteater, ZigZag, Sångensemblen Amanda, Teater Albatross och Adas Musikaliska Teater. Hon driver också duon Momonga tillsammans med japanska musikern Karin Nakagawa.

Gunilla Johansson Gyllenspetz är skådespelare och regissör och har arbetat på Backa Teater över 25 år med scenkonst för barn och unga. Hon gjorde sin regidebut 2006 på Backa Teater. Hon har regisserat ett 20-tal föreställningar på Backa men också på andra institutioner runt om i Sverige och inom det fria kulturlivet. Sedan 2015 har hon även regisserat opera. Gunilla syns även i tv-serier och film regelbundet och hörs då och då som uppläsare i Sveriges Radio.

Jens Langert arbetar som scenograf och har ett brokigt förflutet som sjöman på segelfartyg, riggare, konstnär och konstruktör. Han ritade rigg till Ostindiefararen Götheborg och var båtsman ombord på resan till Kina. Där har han arbetat med liknande segelfartygsprojekt i Frankrike och Baskien. Han deltog även i Vindvagnsprojektet där 7 personer seglade genom Nevadaöknen.

Tider och biljetter

Förställningen går två gånger denna dag:

Klockan 12.30- ca 13.30 och 1430- 1530.

Din biljett är gratis men bokas i  museets reception, telefonnummer 0522 65 65 01 eller på plats.

Utställning kopplad till programpunkt:

Vi har flera basutställningar som berör ämnen som demokrati, historia och människoöden.

Den här programpunkten är särskilt kopplad till den temporära utställningen MOD2021 om kampen om allmän rösträtt och kvinnorättskämparna i Bohuslän. Läs mer om utställningen här!

I samarbete med:

Uddevalla kommun och Produktionsbolaget Possibilitas .

Manus/Regi

Gunilla Johansson Gyllenspetz