Laddar Evenemang
Digitalt föredrag
  • Det här event har passerat.

Detaljer

torsdag 23 mars 13:00 - 15:30

Ett tillgängligare kulturarv

Om att delta, uppleva och lära sig om kulturarv, oavsett funktionsvariation med hjälp av digitala gränssnitt.

Plats: Hörsalen
Tid: kl. 13.00–15.30
Entré: Fri entré

I detta seminarium presenterar vi ny forskning från Bohusläns museum om hur kulturarv kan bli mer tillgängligt för allmänheten. Enligt uppgifter från myndigheten för Digital förvaltning (DIGG) har omkring 20% av Sveriges befolkning någon form av funktionsvariation. Vi presenterar nya resultat om hur museer och andra offentliga organisationer kan göra pedagogiskt innehåll – och program mer tillgängligt, oavsett funktionsvariation. Vi berättar om hur vi har utvärderat några av våra egna pedagogiska filmer om fornlämningar i Bohuslän. I forskningsprojektet har personer med synskador och neuropsykiatriska funktionsvariationer som autism och ADHD deltagit.

Forskningen har två primära syften. Vi vill erbjuda digitalt innehåll online som skapar bättre upplevelser och förmedlar intressanta kunskaper om Bohusläns kulturarv oavsett funktionsvariation. Med hjälp av digitala medier vill vi också uppmuntra till fysiska besök och hybrida upplevelser. Onlinefilmer, webbartiklar och bildmaterial förstärker inlärning och en positiv känsla av kulturmiljöer som är fysiskt tillgängliga. Alla gynnas av ett mer tillgängligt kulturarv.

Utifrån våra resultat presenterar vi rekommendationer om hur museers digitala kanaler kan bli ett gränssnitt där allt fler i samhället kan knyta an till kulturmiljöer och kulturarv. Ni får träffa och diskutera med oss i forskargruppen samt några av deltagare i studien.

Program

Kl 13.00-13.10 Välkommen och inledning

Kl 13:10-13:30 Presentation av forskningsstudien och resultaten (projektledaren Aaron Stutz, osteolog/arkeolog och forskningskoordinator på Bohusläns museum)

Kl 13:30-13:45 En kort film om kulturlandskapets tillgänglighet (filmaren Daniel Lindskog)

Kl 13:45-14:00 Sammanfattning av tydliga rekommendationer och uppföljande forskningsfrågor. Frågestund.

Kl 14:00-14:30. Paus.

Kl 14:30-15:15 Paneldiskussion där åtminstone ett par deltagare deltar (föreslagsvis 2 projektmedlemmar och 2 deltagare). Avslutande frågor.

Kl 15:30 Avslutning

Om du vill delta i seminaret