Utställning

Röster från kriget – Livet i skuggan av Karl XII

26 maj 2018 - 4 november 2018

Röster från kriget – Livet i skuggan av Karl XII

Det är början på 1700-talet och det stora nordiska kriget kryper allt närmare den bohuslänska vardagen. Med utgångspunkt i Uddevalla berättar utställningen om hur slutskedet av det stora nordiska kriget påverkade människor i Bohuslän.

I utställningen får du följa fem livsöden i skuggan av Karl XII:s krig; soldatdottern Hedvig Larsdotter, regementschefen Margareta von Ascheberg, båtsman/kaparen Mårten Bengtsson, båtsman/kapare, hattmakerskan Catharina Nordström och ryttmästaren Giovanni Battista Pinello. Personerna berättar om vardagen vid sidan av kriget. Om mat, hygien och kläder, könsroller, mångfald i ledet och om hur människor från olika klasser påverkades av att vara mitt i en krigsmakt. Du får även veta mer om hur bilden av Karl XII har förändrats under historien och lyssna till de myter och sägner som hör honom till.

Välkomna till en händelserik och fullspäckad invigning av utställningen Röster från kriget – Livet i skuggan av Karl XII lördagen 26 maj med start kl 13.00. Utställningen invigs av Eva Bonde, chefredaktör för Historiskan och Herman Lindqvist, historiker. Du får förutom intressanta föreläsningar även lyssna på och mingla med musikern Martin Bagge, skriva ditt eget 1700-tals brev, träffa karoliner och mycket mer.

Invigningen genomförs genom generöst bidrag från Thordenstiftelsen.

Stadsvandringar för barn 7-14 år vid tre tillfällen i sommar. 27 juni, 4 juli och 18 juli, vandringarna startar 13.00 och det är samling vid Bohusläns museum. Vill du följa med? Anmäl i receptionen 0522-65 65 01.
Visning och introduktion av utställningen onsdagarna 20 juni 13.00, 27 juni 15.00, 4 juli 15.00, 11 juli 13.00, 18 juli 15.00, 1 augusti 13.00, 15 augusti 13.00 och 22 augusti 13.00.