Barnens by

Bild på Barnens by

Barnens by är en barnkoloni i Getskär utanför Stora Höga i Stenungsunds kommun. Den invigdes 1930 och ägdes av medlemmarna i Hyresgästförening i Göteborg. Sidan ingår i temat Fritidslivets miljöers avsnitt om barnkolonier.

Hyresgästföreningen i Göteborg, med Thure Blomqvist i spetsen, var initiativtagare till denna barnkoloni i Getskär utanför Stora Höga. Marken som inköptes var på 7,825 hektar med en badstrand på 160 meter. Hyresgästföreningens medlemmar beslutade att uppföra sin egen koloni och 6 juli 1930 invigdes de första husen.

Marken inköptes av hyresgästföreningen och ideella krafter såg till att den byggdes. Anläggningen ligger i en klåva ner mot havet där det finns en fin badstrand. Det första huset ligger mellan två kullar, ingången till anläggningen går genom en portöppning i byggnaden. I källarplanet fanns ett litet kök och ovanför fanns mindre sovsalar. Året därpå byggdes två små stugor, en på var sida om huvudbyggnaden, med 18 sovplatser och rum för biträden.

Bild på Barnens by 1930

De första byggnaderna uppförs 1930. Foto Bohusläns museums arkiv.

Redan tidigt såg medlemmarna att lokalerna inte räckte till för alla barn. Med bidrag från bland annat Socialstyrelsen och Göteborgs stad byggdes kolonin ut. 1942 byggdes en ny huvudbyggnad och en badbrygga. Den utformades med flackt sadeltak och ingång på gaveln samt via dörrar på långsidorna.

På grund av markförhållanden står delar av grunden på pelare och andra på berget. Detta gör att det finns en källare med kök och tvättstuga. Förövrigt fanns det en stor matsal, sovsalar, rum för föreståndarinnan, isoleringsrum för sjuka barn, tvättrum, samt förråd. Utformningen återkommer i flera anläggningar från denna tid och ger ett ljust och luftigt intryck.

Bild på matsalen i Barnens by

Den nya matsalen som uppfördes på 1940-talet. Foto Bohusläns museums arkiv.

Verksamheten expanderar

1944 invigdes ytterligare en byggnad som innehöll sovsalar. Den har en öppen veranda längs större delen av den norra långsidan. Båda byggnaderna från 1940-talet har ett stort antal takfönster för att släppa in ljus. Idag har planlösningen ändrats och de stora sovsalarna och lekrummet i mitten är omändrade till ett mindre sällskapsrum samt flera mindre sovrum. Vem som ritade byggnaderna är okänt men på utformningen av byggnaderna kan man se at de följer Socialstyrelsens råd och riktlinjer.

Verksamheten växte under årens lopp. 1930 var det fyra gruppen om vardera 30 barn, två pojk- och två flickgrupper. 1942 var det 57 barn i två omgångar. Fram till 1963 bedrevs barnkoloniverksamhet i anläggningen. Därefter byggdes husen om för att tillgodose det önskemål som fanns från Hyresgästföreningens medlemmar om att ta med sig hela familjen till barnens by.

Anläggningen efter barnkolonitiden

Därefter såldes anläggningen till en privatperson och Hyresgästföreningen beslutade istället att köpa stugor för uthyrning i Funäsdalen, Härjedalen. Redan under barnkolonitiden upptäckte man att området lämpade sig bra för rekreation och 1974 köptes området av några privata intressenter som skulle starta vandrarhem och värdshus. Idag (2008) finns långt framskridna planer på semesterlägenheter på platsen.

Bild påEntrén Barnens by

Ingången till barnens by går under en av de första uppförda kolonibyggnaderna på området. Foto: Bohusläns museum.

Bild på nya matsalen, Barnens by

Nya matsalen idag, täckt med murgröna. Foto: Bohusläns museum.

Bild på lilla sovpaviljongen

Lilla sovpaviljongen idag. Foto: Bohusläns museum.

Idag är området mycket förändrat, den tidigare öppna och nästan kala karaktären har förändrats genom att träd vuxit upp, och även en markutfyllnad framför huvudbyggnaden. Byggnaderna har även de genomgått en hel del förändringar, i huvudbyggnaden har de stora sovsalarna ersatts med mindre rum och övriga lokaler anpassats för restaurangverksamhet.

Bild på vinjett för Fritidlivets miljöer

FRITIDSLIVETS MILJÖER

Var vi tillbringar vår fritid är en allt viktigare fråga. Sommarstugan, idrottshallen eller badplatsen. Vi förknippar dem med avslappning, välmående, aktivitet. Kanske något av de mest karaktäristiska miljöer som 1900-talet burit fram.

Läs mer om tio välbevarade kolonier längs Västkusten:

Barnkolonier eller ”kollo”
Alingsås skollovskoloni
Ammenäs barnkoloni
Galtarö barnkoloni
Grangärde skollovskoloni
Grängesbergs skollovskoloni
Lysestrands barnkoloni
Stora Hals barnkoloni
Sundhammars barnkoloni
Tollenäs barnkoloni