Sundhammars barnkoloni

Bild på Sundhammars barnkoloni

Sundhammars före detta barnkoloni ligger nära stranden vid Kovikshamn i Kungälvs kommun. Det är en idag mycket välbevarad anläggning. Sidan ingår i temat Fritidslivets miljöers avsnitt om barnkolonier.

1935 bildades det på initiativ av dr Ljungqvist en barnkoloniförening i Kungälv. Tidigare hade Kungälvs dispensär hyrt in sig på andra anläggningar. En barnkoloniförening bildades och beslutade att uppföra en egen anläggning med finansiering från de kommuner som tillhörde Kungälvs dispensär, Allmänna arvsfonden, Majblomman, Röda Korset, samt gåvor från privatpersoner och företag. Barnkolonianläggningen började byggas i mars 1937 och stod klar till midsommar samma år.

Huvudbyggnaden är uppförd i ett plan med källare och är 27 m lång och 11m bred. Då pojkar och flickor sov åtskiljda fanns en sovsal med tillhörande tvättrum och omklädningsrum i varje ände på byggnaden. I pojkarnas ände på byggnaden fanns även personalutrymme och i flickornas ände kök samt skafferi med förråd. I mitten av byggnaden låg matsal och hall. I källaren fanns tvättstuga och lagerutrymmen.

Intill huvudbyggnaden låg en toalettbyggnad klädd med brunbetsad träpanel och pulpettak.

Arkitekt var John Samuelsson, Ytterby och det finns även noggranna uppgifter om vilka firmor och personer som anlitades för att utföra arbetet. Byggnadens utseende är nära kopplat till de råd och anvisningar som Socialstyrelsen gav ut 1936 för att åstadkomma en ”rationell standardisering” av kolonierna. Flera av de anvisningar som fanns syns tydligt i planeringen för Sundhammar. Bland annat ser vi att byggnaden är uppförd i ett plan, rummen är ljusa och luftiga, lokalerna är avsedda för maximalt 30 barn och har fortfarande en viss hemkaraktär. Även utomhusmiljön verkar passa in bra på anvisningar då det är närhet till bad samt lummiga skogar.

Bild på interiör, Sundhammars barnkoloni

Interiör. Foto: Bohusläns museum.

Under perioden då anläggningen användes för barnkoloniverksamhet stannade barnen i sex veckor. Barnen som kom till kolonin var främst barn från hem med risk för bland annat tuberkulos men även på grund av sociala eller medicinska skäl. I vistelsen på kolonin ingick allt från försäkringar till, vård, livsmedel och även i vissa fall kläder. Dessa bestod enligt uppgift från ett före detta kolonibarn av en sorts overall med korta armar och ben med en lucka därbak som stängdes med knappar.

Anläggningen har sedan barnkoloniverksamheten lades ner på 1970-talet använts för lägerverksamhet. Att den före detta barnkolonin kontinuerligt brukats för verksamhet som liknar den ursprungliga har gjort att den även bibehållit sitt karaktäristiska utseende. Vid ett besök 2007 är byggnaden exteriört och interiört mycket lik den byggnad som beskrivs 1937.

Sundhammar är tydligt är anpassad efter Socialstyrelsens riktlinjer både i placering och i utförande. Den kan också betraktas som mycket välbevarad. Detta gör att den är en mycket fin representant 1930-talet barnkolonianläggningar.

Bild på vinjett för Fritidlivets miljöer
FRITIDSLIVETS MILJÖER

Var vi tillbringar vår fritid är en allt viktigare fråga. Sommarstugan, idrottshallen eller badplatsen. Vi förknippar dem med avslappning, välmående, aktivitet. Kanske något av de mest karaktäristiska miljöer som 1900-talet burit fram.

Läs mer om tio välbevarade kolonier längs Västkusten:

Barnkolonier eller ”kollo”
Alingsås skollovskoloni
Ammenäs barnkoloni
Barnens by
Galtarö barnkoloni
Grangärde skollovskoloni
Grängesbergs skollovskoloni
Lysestrands barnkoloni
Stora Hals barnkoloni
Tollenäs barnkoloni