Lysestrands barnkoloni

Bild på huvudbygganden på Lysestrand

Lysestrands barnkoloni ligger i Lysekils kommun. Området inköptes 1934 för koloniverksamhet av Stora Ekebergs dispensärsnämnd i Skaraborg. Anlägggningen såldes1960 till Sveriges Scoutförbund. Sidan ingår i temat Fritidslivets miljöers avsnitt om barnkolonier.

I Skaraborgsområdet fanns under det tidiga 1900-talet ett länssanatorium. Tuberkulosen härjade och många led av sjukdomen eller bodde i hem där någon av familjemedlemmarna hade en tuberkulös sjukdom. För att hejda spridningen av tuberkulos under tidigt 1900-tal förespråkades frisk luft och näringsrik mat. Överläkare Stefan Tengström och Stadsläkare Per Sahlin som arbetade på Ekebergs sanatorium arbetade aktivt för att barnen skulle få komma ut på landet för att bli friska och starka. St. Ekebergs dispensärnämnd köpte 1927 en fastighet i Flämslätt utanför Skara för att bedriva barnkoloniverksamhet. När föreningen köpte ytterligare en fastighet i Lysestrand, gården Flat i Bohuslän, beslutade man att bilda en förening. Den 26 januari 1934 bildades på initiativ av dispensärnämnden Föreningen för Flämslätt-Lysestrands barnkolonier.

Föreningens uppgift var att förvalta anläggningarna och bedriva barnkoloniverksamhet. Redan 1939 beslutas att alla resurser skall läggas på Lysestrands barnkoloni och Flämslätt såldes till Skara stift, som där driver en kurs och konferensgård. Detta gör även att föreningens namn ändras till Lysestrands barnkolonier u.p.a.

Lysestrands barnkoloni bestod ursprungligen av två fastigheter med en sammanlagd yta på 2,121 hektar. Huvudbyggnaden är enligt annonsen för egendomen en ”villabyggnad” med 8 rum, kök, tambur samt källarvåning om 6 rum. Redan i ett tidigt stadium insåg föreningen att byggnaden var liten och byggde en envånings flygel på var gavel. I styrelseberättelsen görs en beskrivning av gården som då har en huvudbyggnad, stor trädgård med ett stort köksträdgårdsland och ca 400meter till badstranden.

1938 inköps ytterligare en tomt nu på 500 m2 där en ny barnkolonibyggnad uppförs. Den nya byggnaden ”Nybygget” uppfördes i två våningar med matsal och sovsalar samt rum för föreståndarinna och biträden. Den gamla byggnaden kallas då Flat, efter gårdsnamnet.

I slutet av 1950-talet började behovet av barnkolonier minska. Detta ledde till att Föreningen för Lysestrands barnkolonier u.p.a beslutade sig för att först hyra ut anläggningen under några år och därefter sälja den. 1960 köptes den av Sveriges Scoutförbund för en krona.

År 2008 består anläggningen av ”Flat” som byggts ut för att passa bättre för verksamheten. Den har byggts till med nya flyglar i två våningar och interiören har ändrats för att passa dagens behov. Några detaljer från de äldre huset finns dock kvar i form av innerdörrar och fönsterbågar i verandan. Byggnaden har en hög stenfot och är klädd med locklistpanel och har T-fönster.

Bild på Nybygget

Nybygget, foto från 1940-talet. Bilden ägs av Bengt Karlsson Scoutförbundet

På gårdsplanen står en flaggstång. Det som beskrevs som fruktträdgård och köksträdgård i styrelseberättelsen är sedan länge borta, några fruktträd i trädgården minner om denna tid. I den verksamhet som bedrivs idag ingår konfirmationsläger och för detta ändamål har byggts en klockstapel och en friluftskyrka. Altaret i kyrkan består av delar av den stora stentrappa som leder upp till huvudingången.
Bild på stugor vid Lysestrand

Stugor invid Nybygget 2008. Foto: Bohusläns museum.

”Nybygget” har genomgått flera renoveringar, idag är de ursprungliga dörrarna och fönstren ersatta med moderna och det tidgare pappklädda taket har nu tegelpannor. När scoutförbundet tog över anläggningen på 1960-talet så uppfördes i anslutning till ”Nybygget” ytterligare byggnader i form av små sammanbyggda stugor med väggfasta sängar och ett sovloft för ledarna. Därtill finns ett förråd där det tidigare har varit toalett, på gaveln på den före detta toalettbyggnaden finns även två duschar i form av två duschbås med väggar tak och draperi.

Ytterligare två byggnader finns på området detta är en liten timrad byggnad som enligt uppgift är en stuga från Dalarna, och som f ö fanns med i något som hette Landskapsjakten i Hylands hörna. Dessutom finns en smal hög tranformatorstation av äldre typ.

Anläggningen som den ser ut idag är ett bra exempel på hur kolonierna gick från att använda gårdar för koloniverksamhet till att uppföra speciella byggnader för ändamålet.

Bild på vinjett för Fritidlivets miljöer
FRITIDSLIVETS MILJÖER

Var vi tillbringar vår fritid är en allt viktigare fråga. Sommarstugan, idrottshallen eller badplatsen. Vi förknippar dem med avslappning, välmående, aktivitet. Kanske något av de mest karaktäristiska miljöer som 1900-talet burit fram.

Läs mer om tio välbevarade kolonier längs Västkusten:

Barnkolonier eller ”kollo”
Alingsås skollovskoloni
Ammenäs barnkoloni
Barnens by
Galtarö barnkoloni
Grangärde skollovskoloni
Grängesbergs skollovskoloni
Stora Hals barnkoloni
Sundhammars barnkoloni
Tollenäs barnkoloni