Ammenäs barnkoloni

Ammenäs barnkoloni ligger i Uddevalla kommun. Anläggningen började byggas 1937 och initiativtagare var Örebro skollovskolonier. Koloniverksamhet pågick fram till 1970-talet och anläggningen används idag för lägerverksamhet. Sidan ingår i temat Fritidslivets miljöers avsnitt om barnkolonier.

Ammenas_matsal_530

Ammenäs barnkoloni väster om Uddevalla började byggas 1937 och initiativtagare var Örebro skollovskolonier. Ansökningar gjordes till Allmänna arvsfonden som tidigare bidragit till uppförande av liknande anläggningar. Föreningen hade då sedan 1927 varit inhysta på flera gårdar Ljungskile-Stenungsundstrakten.

I en tidningsartikel från tiden beskrivs kolonin. Den bestod av två byggnader där det i varje fanns en matsal och samlingssal, två sovsalar och tvättrum. Framför större delen av byggnadernas fasad uppfördes öppna verandor. Bygget var mycket modernt och redan från början fanns vatten indraget i köket. Interiören var målad i ljusa och klara färger och alla väggar var klädda med ”hård board” (dvs masonite) för att göra byggnaderna lättstädade.

Arkitekten var Carl Axel Hernek från Uddevalla och byggmästare David Arvidsson, och hela nyanläggningen beräknades kosta 51 550 kr.

Ammenas_530

Sjöstugan och Utsikten 2008. Foto: Bohusläns museum.

Från slutet av 1930-talet ända fram till 1970-talet pågick barnkoloniverksamhet. På 1980-talet köptes anläggningen av Angered- Bergums stadsdelar. Vid denna tidpunkt fanns det fyra större byggnader: Gläntan, Utsikten, Höjden och Sjöstugan, samt vaktmästarbostad och uthus.

Den verksamheten som idag pågår sommartid har koppling till den före detta koloniverksamheten, och hit kommer barn från Angered och Bergum på lägervistelse.

Bild på Ammenäs barnkoloni

Höjden 2008. Foto: Bohusläns museum.

Höjden

Den första byggnad som man kommer till är ”Höjden”. Byggnaden består av en framskjutande mittdel och en mindre flygeldel på var sida. Taket är ett pulpettak klätt med plåt och väggarna har locklistpanel. Mot havet finns en matsal med många fönster för att släppa in ljus och en öppen spis och mot landsidan sovrum som tidigare varit större sovsalar. Väggarna är klädda med masonitpanel som målats i ljusa färger.

Denna masonitbeklädnad återkommer i alla anläggningens byggnader men har i de andra husen en list som täcker skarvarna. Byggnaden är i mycket dåligt skick och kommer under 2009 att ersättas med en nyuppförd byggnad.

Utsikten

Dagens huvudbyggnad med namnet Utsikten har i stort samma utformning som Höjden, den är klädd med locklistpanel som målats röd och innehåller en stor sal med utsikt mot havet och en öppen spis. Väggarna är klädda med masonitpanel och skarvarna mellan de olika skivorna är täckta med enkelt profilerade lister. I den stora salen har några fält dekorerats med målningar. Den äldsta är från 1943. Än idag målas det tavlor i de olika fälten. I ytterligare ett rum finns en öppen spis.

Bild på matsalen, Ammenäs barnkoloni.

Den ljusa matsalen. Foto Bohusläns museum.

I delen mot landsidan finns kök, sovrum, badrum och ett litet kontor. I källaren finns ett förrådsrum med en gjuten mjölkkyl. Förutom förrådsrummet så är källaren då byggnaden står på höga gjutna betongpelare mot havet eftersom marken sluttar. Här fanns tidigare även en länga med toalettbås. Intill denna byggnad ligger Sjöstugan som tidigare användes för sjuka barn. Här fanns en liten mottagning och sjukrum.

Mellan sjukrummen fanns skjutdörrar för att sköterskan enkelt skulle ta sig mellan de olika rummen. En av dessa dörrar finns fortfarande kvar. Idag har byggnaden ett modernt kök och toalett. Mot havet har denna byggnad en öppen veranda med tak. Framför byggnaderna finns en strand där finns även en grillplats och en flaggstång. I denna del av viken var det inte möjligt att bada då avloppet släpptes ut här.

Badplatsen

Viken avdelas av ett litet näs och det var på andra sidan näset barnen fick bada. Invid badstranden fanns även smala träbryggor som med tiden ersattes med en stor brygga med gjutna plintar. Idag är dessa uttjänta, bryggdäcket är sedan länge borta och armeringen börjar sticka ut. På Näset finns en bastu med liggande panel. Anläggningen står de närmaste åren inför en större förändring med nya byggnader för den verksamhet som bedrivs idag.

Bild på vinjett för Fritidlivets miljöer

 

FRITIDSLIVETS MILJÖER

Var vi tillbringar vår fritid är en allt viktigare fråga. Sommarstugan, idrottshallen eller badplatsen. Vi förknippar dem med avslappning, välmående, aktivitet. Kanske något av de mest karaktäristiska miljöer som 1900-talet burit fram.

Läs mer om tio välbevarade kolonier längs Västkusten:

Barnkolonier eller ”kollo”
Alingsås skollovskoloni

Barnens by
Galtarö barnkoloni
Grangärde skollovskoloni
Grängesbergs skollovskoloni
Lysestrands barnkoloni
Stora Hals barnkoloni
Sundhammars barnkoloni
Tollenäs barnkoloni