Badorten Strömstad

Liksom på Gustafsberg vid Uddevalla var det också i Strömstad en hälsokälla som var ursprunget. De båda badorterna kom till vid samma tid, i slutet av 1700-talet.

Strömstad 1907. Ovanför segelbåtarna ses societetshuset och bakom det de två äldre varmbadhusen. På Laholmen fanns kallbadhus och restaurang.

Lejonkällan och de salta baden

Lejonkällan, som den kallades, började nyttjas för brunnsdrickning på 1780-talet. Ett brunns- och varmbadhus byggdes då. Det stigande intresset för hälsosamma havsbad ledde till att badverksamheten utvecklades vid 1800-talets början. Men det skedde inte vid Lejonkällan, utan mer centralt i staden. Ett första badhus byggdes där 1813, men avlöstes snart av två varmbadhus som var i drift större delen av 1800-talet. Dessa byggdes 1827 respektive 1843. De låg intill varandra, på den plats där det nuvarande badhuset uppfördes 1909.

Strömstad några år före1909, sett från Laholmen. Kallbadhuset närmast, till vänster ser man det nya varmbadhuset. UMFA 53263:5225.

Strömstad några år före 1909, sett från Laholmen. Kallbadhuset närmast, till vänster ser man det nya varmbadhuset.

Flera kallbadhus har funnits under 1800-talet, det stora som syns på fotot byggdes 1887 på Laholmens sydsida. Uppe på Laholmen låg en restaurang (ett s k ”Schweizeri”) och en kägelbana. Societetshus byggdes 1835, ersatt av det nuvarande (nu restaurang Skagerack) 1877 efter stadsbranden. Plantaget har sitt ursprung i den park som anlades för badortsbesökarna på 1830-talet.

Idag: Surbrunnssalongen, dvs brunnshuset över Lejonkällan, från 1839, står kvar. Varmbadhuset från 1909 finns kvar, tillbyggt med en simhall 1976. Societetshuset finns kvar (Skagerack). Kallbadhuset revs i slutet av 1960-talet, men fick 2005 en efterföljare på Laholmen. Badrestaurangen där ersattes med tiden av en modern hotell-konferens-restaurang-anläggning. Andra byggnader i badortsmiljön, som t ex bostadshusen, är idag en del av Strömstads centrum. Ett exempel är det fina huset med snickerier bakom järnvägsstationen.

Badortshistoria

Västkustens badortshistoria började vid sekelskiftet 1800 och pågick till en bit in på 1900-talet. Badortslivet var mycket speciellt, med badbehandlingar i kombination med havsluft och sällskapsliv. På badorterna lades grunden till det stora intresse för att tillbringa sommaren vid Västkusten som finns än idag.

Mer om Västkustens badorter

Hur såg Västkustens badorter ut?
Livet på Västkustens badorter

Vilka var Västkustens badorter?
Badorten Gustafsberg
Badorten Lysekil
Badorten Marstrand
Badorten Varberg