Badorten Marstrand

1822 startade badverksamheten i Marstrand. Det var i Arvidsvik på Koön, mitt emot staden på Marstrandsön. Badandet i Arvidsvik kom att fortsätta till in på 1900-talet. Men redan i mitten av 1800-talet ansågs det "för långt" att ta sig dit från Marstrandsön. Därför startades 1843 ett badbolag där ute.

Arvidsvik på 1930-talet. Observera vattenrutschkanan till vänster och hopptornet till höger.

Oscar II:s sommarparadis

Ett kombinerat varmbadhus och societetshus uppfördes på Marstrandsön 1843. Huset låg vid norra inloppet, och det blev också där som verksamheten fortsatte att byggas ut.

Marstrands popularitet som badort växte när man fick ångbåtsförbindelser med Göteborg 1850. Badbolaget utökade sin verksamhet, och byggde nya kallbadhus 1856 och ett nytt och mycket större varmbadhus 1858.

Bild på badhusen i Marstrand.

Från 1887 och fram till 1907 fick man besök nästan varje sommar av kung Oscar II. Det ökade Marstrands popularitet ännu mer. Inom själva badortsområdet byggdes ett nytt societetshus 1886, och på andra håll i staden byggdes det både om och till för att ta emot sommarboende.

Marstrands norra inlopp under 1900-talets första hälft, med badortsområdet till höger. Kallbadhus närmast, sedan varmbadhus och societetshus. UMFA 53263:2899.

Marstrands norra inlopp under 1900-talets första hälft, med badortsområdet till höger. Kallbadhus närmast, sedan varmbadhus och societetshus.

En badhuspark fanns i anslutning till societetshuset, med flera småbyggnader för gymnastik, biljard och kägelspel. Där fanns även sommarrestaurangen Alphyddan, som fick en ersättare på samma plats 1871, och ytterligare en restaurang intill, kallad ”Schweizeribyggnaden”. Badgästerna hyrde in sig på olika håll i staden. Mot 1800-talets slut byggdes hotell, som t ex Grand Hotel och Turisthotellet, 1892 respektive 1897.

Societetshuset 1901. UMFA53247:0549

Societetshuset 1901.

Idag: Marstands stadsmiljö, med den starka påverkan som badortsepoken haft, är välbevarad, och lätt att besöka. Stora sommarvillor och stora verandor på de äldre husen skvallrar tydligt om denna epok. Varmbadhuset finns kvar (”Båtellet”) med en tillbyggd simhall. Societetshuset finns kvar (byggnadsminnesförklarat), något ombyggt. Grand Hotel finns kvar.

Badortshistoria

Västkustens badortshistoria började vid sekelskiftet 1800 och pågick till en bit in på 1900-talet. Badortslivet var mycket speciellt, med badbehandlingar i kombination med havsluft och sällskapsliv. På badorterna lades grunden till det stora intresse för att tillbringa sommaren vid Västkusten som finns än idag.

Mer om Västkustens badorter

Hur såg Västkustens badorter ut?
Livet på Västkustens badorter
Vilka var Västkustens badorter?
Badorten Gustafsberg
Badorten Lysekil
Badorten Strömstad

Badorten Varberg