Badorten Lysekil

Här bildades 1847 en badinrättning. Första varmbadhuset utgjordes av däckshuset eller ruffen från ett fartyg! Två år senare byggdes det första egentliga badhuset.

Havsbadsrestaurangen och i bakgrunden kallbadhusen. 1910-tal.

Stockholmarnas badort

I och med att man knöt läkaren Carl Curman till verksamheten som badläkare fick man inflytelserika kontakter inom Stockholms societetsliv. Lysekil kom att bli stockholmarnas speciella västkustbadort.

1864 byggdes nytt varmbadhus och nya kallbadhus. 1869 Havsbadrestaurangen och 1872 ett societetshus, som byggdes ut 1882. Kring sekelskiftet byggdes varm- och kallbadhusen ut. Här tillkom också ”Strandhotell” på 1890-talet, och en lång gångbrygga kallad ”Trampen” som var flitigt nyttjad för flanerande. Det fanns också ett annat badhus i Bansvik, men badortslivet i Lysekil var starkt koncentrerat till badhusområdet och badhusparken. Vid områdets gräns mot staden i öster stod en träportal, och här låg också badläkarens egna villor, med mottagning i ena villans bottenvåning.

Lysekil 1943. Kallbadhus (herrarnas till höger och delvis utanför bild, damernas till vänster) och bakom dem restaurang (med tre gavlar) och societetshus (snett nedanför kyrkan). Vid segelbåtarna syns varmbadhuset, och bakom seglet t h skymtar Curmans villor. UMFA53264:0253.

Lysekil 1943. Kallbadhus (herrarnas till höger och delvis utanför bild, damernas till vänster) och bakom dem restaurang (med tre gavlar) och societetshus (snett nedanför kyrkan). Vid segelbåtarna syns varmbadhuset, och bakom seglet t h skymtar Curmans villor.

Idag: Badhusområdet har ändrat karaktär en hel del, men flera byggnader finns kvar. Curmans villor (byggnadsminnesförklarade), portalen, havsbadrestaurangen, Trampen och kallbadhuset från 1911 finns kvar. Men varmbadhuset och societetshuset (”Oscars”) är borta. Oscars är ersatt av en ny, liknande byggnad. Strandhotellen finns kvar, det ena är hotell och vandrarhem, det andra ingår i Havets hus.

Badortshistoria

Västkustens badortshistoria började vid sekelskiftet 1800 och pågick till en bit in på 1900-talet. Badortslivet var mycket speciellt, med badbehandlingar i kombination med havsluft och sällskapsliv. På badorterna lades grunden till det stora intresse för att tillbringa sommaren vid Västkusten som finns än idag.

Mer om Västkustens badorter

Hur såg Västkustens badorter ut?
Livet på Västkustens badorter

Vilka var Västkustens badorter?
Badorten Gustafsberg
Badorten Marstrand

Badorten Strömstad
Badorten Varberg