Liten Äggostform

små äggost 620x420

Mormor Solweigs äggostformar med medföljande recept.

Om äggost

Äggost eller bohuslänsk äggost är en svensk maträtt och Bohusläns landskapsrätt. Äggost tillagas av mjölk och ägg, samt ättika, filmjölk eller gräddfil, som får sjuda sakta tills det skär sig.

Låt blandningen stå med lock på 8-10 minuter, tills ostmassan helt skilt sig från vasslan. Ostmassan öses upp i i en riktig äggostform av trä med hål i botten, varvad med strösocker. Låt äggosten få stelna på kallt ställe och all vassla skall rinna ur.

Rätten serveras traditionellt på smörgåsbord eller som frukost, gärna med inlagd sill. Äggosten äts numera ibland som efterrätt med strösocker, kanel eller sylt och grädde. Populära syltsorter är björnbärssylt och hjortronsylt.

Äggosten är typisk för Bohuslän och enligt traditionen tillhörde den kalasmaten eller förningsrätterna. Förr i tiden vid stora högtider kom släkt och vänner kvällen före och lämnade förning. Äggosten serverades då som mellanrätt eller som pålägg och lämpliga tillbehör ansågs vara ansjovis och sill.

Produktinformation

4 stycken portionsformar i lättskött plast.
Svenskproducerade. Tål maskindisk.
Pris 198:-
Frakt tillkommer

Vi lägger just nu om hanteringen av försäljning via webben. Under den tiden är inte postorder möjlig. Vi hänvisar  till vår butik på Museigatan 1 i Uddevalla under tiden.