Skogsmörkret

Skogsmörkret stickas som kofta eller jumper med svart eller mörkgrön bottenfärg. Ett stickpaket innehåller mönster och garn till storlekarna S-XL.

Bohus Stickning. Jumper i mönstret Skogsmörkret, grön bottenfärg. Design: Annika Malmström-Bladini

Om Bohus Stickning

Bohus Stickning är ett nödhjälpsarbete och intressant kvinnohistoria. Under åren 1939 – 1969 utvecklades det till ett exklusivt konsthantverk med världsrykte. De senaste 20 åren har Bohusläns museum arbetat med att återskapa mönstren och sprida historien om Bohus Stickning. Läs mer om historien bakom Bohus Stickning

Annika Malmström-Bladini

Annika Malmström-Bladini var den första mönsterskapare som blev anställd av Bohus Stickning. Detta skedde 1952 och hon byggde vidare på den stil som skapats med raffinerade färgsammansättningar. Mönstren gjordes unika och inte i varierande färgställningar.

Om Stickpaketen

Mönstren är framtagna i samarbete med Solveig Gustafsson, firma Solsilke och grundar sig på studier av originalplagg i museets samlingar. Stickpaketen kommer fortsättningsvis att levereras av Pernille Silfverberg, firma AngoraGarnet.

I de originalmönster, ”Arbetsbeskrivning” med tillhörande färgdiagram som stickerskorna använde, angavs bystmått, längd och axelbredd endast schematiskt. Det gällde att mer få centimetrar än antalet maskor att stämma. I kombination med de många gånger komplicerade mönstren krävdes stor kunskap. Mycket lämnades åt stickerskan att själv lösa.

Vi har valt att göra arbetsbeskrivningarna mer detaljerade, allt för att underlätta för dagens stickerska. Stickpaketets modeller är också något omarbetade och framför allt ledigare. Ett Bohus Sticknings-mönster kom ofta att användas till flera olika plagg, t ex både kofta eller tröja med matchande vantar och mössa. Mönstret kunde också varieras i flera olika färgställningar. Denna variation återspeglas också i den nyframtagna kollektionen. Plaggen stickas med stickor 2.5 i ett tvåtrådigt danskt finullsgarn eller 50 % angora och 50 % merinoull, som infärgats för hand av Pernille Silfverberg. Varje stickpaket innehåller storlek S-XL.

Bohusläns museums ambition är att skapa möjlighet för den som vill att själv sticka och bära ett Bohus Sticknings-plagg så likt originalet som möjligt. Stickpaketen med mönster och garn säljs endast genom Bohusläns museum och av Bohusläns museum godkända försäljningsställen.

Produktinformation

Stickpaket Skogsmörkret – Grön botten, Kofta/Jumper, 2195 kronor
Stickpaket Skogsmörkret – Svart botten, Kofta/Jumper, 2195 kronor
Stickpaket Skogsmörkret – Svart botten, Muddar 575 kronor
Stickpaket Skogsmörkret – Svart botten, Mössa 900 kronor

Vi lägger just nu om hanteringen av försäljning via webben. Under den tiden är det bara möjligt att beställa Bohus Stickning via telefon 0522-656501. Vi hänvisar till vår butik på Museigatan 1 i Uddevalla under tiden.