Tidigare utställning

Med kärlek till färgen- möt Göteborgskoloristerna

1 april 2017 - 27 augusti 2017

Med kärlek till färgen - möt Göteborgskoloristerna

I sommarens stora utställning i Konsthallen på Bohusläns museum presenteras måleri av Göteborgskoloristerna, som tidigare främst förknippats med en kvartett färgstarka och expressiva konstnärskap – Ragnar Sandberg, Inge Schiöler, Åke Göransson och Ivan Ivarson. Göteborgskolorismen inkluderar dock många fler konstnärer, som med tiden fick spela en mer undanskymd roll i konsthistorien. Utställningen omfattar ett 100-tal verk av 25 konstnärer. Flera av verken har inte tidigare visats offentligt. Med utställningen ”Med kärlek till färgen” vill vi ge en mer mångfacetterad bild av Göteborgskolorismen.

Göteborgskolorismen har främst kopplats samman med ett expressivt och lyriskt måleri från Västkusten. Motiven var ofta sommarlandskap från kusten – saltstänkta klippor, rodnande solnedgångar och svalkande bad, skildrade i ömsom milda, ljusa pasteller eller med en glödande kolorit. Gemensamt för Göteborgskoloristerna var att de gick på Valands målarskola för Tor Bjurström åren 1920-29. Han betonade särskilt färgens betydelse i sin undervisning. Ivan Ivarson uttryckte det tydligt “Ty att måla är främst att dikta och återge i färg. Spelar inte färgen första rollen kan det visserligen vara konst men inte måleri”. Men under den till synes förförande och livsbejakande ytan i deras måleri, fanns också mörkare kulisser i deras personliga livsberättelser.

Bohusläns betydelse

Flera av Göteborgskoloristerna var uppvuxna i Bohuslän och längs kusten, som exempelvis Schiöler och Sandberg, liksom systrarna Karin Parrow och Märta Taube-Ivarsson. Därför har vi också valt att särskilt betona landskapets betydelse i utställningen. Flera av dem umgicks dessutom på Stenungsön och Slussen på Orust under 1930-talet. Konstnären David Larssons hus ”Tjap Karbo Hill” vid Slussen, blev en populär samlingspunkt för flera av konstnärerna.

Med utställningen ”Med kärlek till färgen” vill vi ge en mer mångfacetterad bild av Göteborgskolorismen, beskriva dess uppkomst, konstnärliga bredd och förändring över tid, samt visa på den nyansrikedom den en gång hade. Utställningen kompletteras också med nya kortfilmer kring koloristerna av filmaren Pontus Hjorthén, som gjorde filmen ”Ett nytt liv” som handlade om Inge Schiöler.

I utställningen visas verk av följande konstnärer: Frithiof Berglund, Folke Andreasson, Birger Berndtson, Tor Bjurström, Evald Björnberg, Inga Englund-Kihlman, Åke Göransson, Carsten Hvistendahl, Karl Isakson, Ivan Ivarson, Carl Kylberg, David Larsson, Kristian Lundstedt, Ragnvald Magnusson, Nils Nilsson, Elvine Osterman Nordwall, Karin Parrow, Ragnar Sandberg, Gösta Sandels, Inge Schiöler, Birger Simonsson, Waldemar Sjölander, Märta Taube-Ivarsson, Sigfrid Ullman och Erling Ärlingsson.

Mer om Göteborgskoloristerna

På DigitaltMuseum kan du se mer om Göteborgskoloristerna från våra samlingar

Recensioner av utställningen

GP 13 april 2017
Omkonst 8 maj 2017