Temadag

onsdag 9 augusti 11:00 - 21:30

Västerhavsveckan på Bohusläns museum

Spännande aktiviteter för hela familjen hela dagen med föreläsningar, information, tävlingar och naturkryssning.

Entré: Fri entré till allt utom Natur- och kulturkryssningen, se nedan.

vasterhavsveckan_2017_bohuslans_museum_2

Program 9 augusti

Aktiviteter 11-16

• Artfisketävling och fiskeskola i Bäveån.
  • Västerhavsveckans havsverkstad. Upptäck vattnet och djuren i vårt Västerhav! Lär känna djuren i klappakvariet, experimentera och lär mer om vattenkraft, flytkraft, Arkimedes princip, musslors reningsförmåga och mycket mer. Ta med dina egna strandfynd till vår kunnige marinbiolog som finns på plats och hjälper dig.
  • Sjömansarbeten och repslagning med Repslagarmuseet i Älvängen.
  • Träsnidade båtar. Lars-Ingvar Henriksson visar hur man snidar båtar på gammaldags vis genom att skära ut hela båten ur ett trästycke.
  • Modellbåtsbygge. Västkustens Träbåtsförening visar sina modellbåtar och berättar om sin kursverksamhet.
  • Kocken och matinspiratören Pelle Danielsson är på plats med sin fisk- och skaldjurssoppa. Han bjuder på smakprov och berättar om råvarorna och framtidens mat.
pelle-danielsson

Foto: Peter Dennis Karlsson

• Uddevalla Naturskyddsförening, Svenska Livräddningssällskapet och Svenska Sjöräddningssällskapet finns på plats och informerar.
  • Besök Sjöräddningens båt vid Södra kajen.
  • Sänk fiendens skepp – spel på egen hand.
  • Spela havsmemory tillsammans med biolog Jan Uddén Klockan 11.00-12.00

Visningar

• Visning i utställningen Med kärlek till färgen – möt Göteborgskoloristerna med konstpedagog Birgitta Åhlund klockan 11.00 och 14.00.
  • Visning av miniutställningen Sänkta skepp med marinarkeolog Thomas Bergstrand klockan 13.00 och 15.00.

Föreläsningar

• 11.00 Konstgjorda rev utanför Uddevalla. Lars Ove Axelsson berättar.
  • 12.00 Bohuslän berättar – skrönor och sanningar. Lasse Lundberg, amatörhistoriker, seglare, före detta skeppare, krögare och författare, berättar historier och skrönor från förr i tiden.
  • 13.00 Miljöfarliga vrak i Bohuslän. Längs Sveriges kuster ligger hundratals vrak som riskerar att läcka miljöfarliga ämnen som kan skada växter, djur och människor. Av dem bedöms ett 30-tal utgöra en akut miljöfara. Havs- och vattenmyndigheten samordnar det myndighetsöverskridande arbetet med undersökning och sanering av sjunkna vrak i svenska vatten. Frida Åberg och Fredrik Lindgren från Havs- och vattenmyndigheten berättar om hur arbetet med undersökningar och sanering går till och om vraken efter Thetis, Skytteren och fartygen som sänktes efter Andra världskriget.

Foto: Peter Dennis Karlsson

• 14.00 Djupa dyk och starka tankar. Följ med på ett äventyr under ytan! Äventyraren Annelie Pompe berättar om hur man gör för att fridyka djupt, mental träning, andningsövningar, olika äventyr med havsgjup och vilka förändringar hon sett i havet samt hur vi alla kan rädda våra hav lite grann. annelie-pompe
  • 15.00 Snäppor, spovar, änder och gäss. Bildföredrag av Jan Uddén om fågellivet i några av norra Bohusläns bästa fågelvikar. Lär dig namn och utseende på ett flertal olika arter av vadare, gäss och änder. Detta är en bra förberedelse för den som åker med på söndagens exkursion till bland annat Nöddökilen och Orrevikskilen. Länk till exkursion Nöddökilen

Kultur- och naturkryssning i Havstensfjorden med M/S Byfjorden

• Samling i Södra Hamnen klockan 18.00, åter i hamn vid 21.30
    Lars Rydbom, byggnadsvårdsantikvarie och Jan Uddén, biolog, berättar om fågellivet, havsmiljön, byggnader och kulturminnen utmed fjorden.
    Berättelser, historiska fakta och en och annan skröna.
    Avgift 40:-, biljetter i museets reception, 0522-65 65 01. (Barn och ungdom under 20 år gratis men biljett behövs).

Visning av fiskebåten Sandö

I sommar kan du även passa på att se fiskebåten Sandö i Grundsund. LL Sandö är en av Sveriges sista större träfiskebåtar. Idag är Sandö K-märkt och ägs av Bohusläns museum. Sandö visas av förre ägaren Klas Berntsson som i 40 års tid fiskade med denna traditionella bohuslänska fiskebåt.
Tid: Måndagarna 24 juli, 31 juli och 7 augusti kl 12-18. Visningar varje hel timma kl 12-17. Plats: Östra Kajen, Grundsund

Västerhavsveckan på Bohusläns museum är delfinansierad av Västra Götalandsregionen. vg-1
Här finns hela programmet!