Sportlov på museet

onsdag 21 februari 10:00 - 15:00

Krukmakarens verkstad

Sportlovsaktivitet från 6 år, drop-in. Onsdag 21 februari, torsdag 22 februari och fredag 23 februari kl 10-12 och 13-15.

Plats: Spisrummet
Entré: Fri entré.

Välkommen till krukmakarens verkstad.

krukmakarverkstad
Bild: Föremål hittade vid utgrävning                                                     Bild: Form av Bartmann figur

Staden Nya Lödöse existerade under åren 1473 – 1624 och låg där Gamlestaden i Göteborg ligger idag. Nu genomgår Gamlestaden en stor förändring och inför detta har arkeologer undersökt området och funnit föremål i bland annat keramik som människorna i staden Nya Lödöse använde. Kom och var med i arkeolog Gülbin Kulbays keramikverkstad där du får prova på några hantverkstekniker som användes under den tiden. Mycket av keramiken importerades från t ex Tyskland, Nederländerna och Frankrike och bland annat tryckte krukmakaren ut olika figurer i en tryckform för att sedan sätta fast den på det färdiga föremålet innan bränning. Figurerna kunde vara i form av sköldar, bilder på olika berättelser eller porträtt.
I krukmakarens verkstad får du möjlighet att ringla eller tumma ett föremål och/eller trycka en figur i de tryckformar som tagits fram från keramiken som hittats under utgrävningarna.

Passa också på att titta på utställningen I en hamnstad på 1500-talet – om Nya Lödöse som visas på Bohusläns museum under perioden 16 februari – 15 april.