Zorn och kärleken

Under hösten 2017 lånar Bohusläns museum ut målningen Étude Éclairage (1890) av Anders Zorn till utställningen Zorn och Frankrike, som visas den 15 september - 17 december 2017 på Petit Palais i Paris. I utbyte får vi låna akvarellen Emma Lamm i schäferhatt (1883) ur Zornsamlingarna, som kommer att visas i Johnsonhallen på Bohusläns museum.

mme-rickoff-och-emma-lamm-620x300

Till vänster: Étude Éclairage (1890). Till höger: Emma Lamm i schäferhatt (1883). Båda verken av Anders Zorn.

Det första mötet mellan Anders Zorn och Emma Lamm äger rum i början av februari år 1881, då Anders Zorn målar ett porträtt av bokförläggaren Hugo Gebers son. Pojken heter Nils och för att få honom att sitta modell tillkallas hans moster, Emma Lamm. Den unge konstnären kommer för sent, han är lång och smal, men det är något i hans blick som Emma fastnar för. Den 2 juni samma år förklarar de varandra sin kärlek och räknar sedan denna dag som sin hemliga förlovningsdag.

emma-lamm-300x434

Detta år avslutar Anders Zorn sina studier på Konstakademien i Stockholm. Han har arbetat ihop pengar och reser först till London, sedan vidare till Paris och, i sällskap med Ernst Josephson, till Madrid. Emma Lamm reser tillsammans med sin mor ner till Paris för att under en månad hälsa på vännen Anders, som sommaren 1881 även gästar Emma och hennes familj på Dalarö. Där målar han det porträtt av Emma, som i efterhand har kommit att kallas för ”fästmöporträttet”. Väl tillbaka i Paris skriver han: ”När skola så sälla dagar som de sista på Dalarö återkomma. Ligga på mjuka gräsmattan och rulla sig obekymrad blind för allt utom – Minnena från Paris undantränger allt mer och mer af minnena från Dalarö.”

Sommaren 1883 gästar Anders återigen Emma och hennes släkt på Dalarö. Det är nu han målar akvarellen Emma Lamm i Schäferhatt. Från deras hemliga förlovningsdag den 2 juni 1881 skall det komma att dröja ända till juli 1885 innan förlovningen kan offentliggöras. De gifter sig borgerligt i Stockholm den 16 oktober samma år. Bröllopsresan går via Göteborg ner igenom Europa.

Målningen visas

Från den 24 augusti – 17 december 2017 visas Anders Zorns akvarell ”Emma Lamm i schäferhatt” (1883) i Johnsonsamlingen under temat ”Zorn och kärleken – en målning och dess historia”.

Föreläsning

Den 2 november kl 18 föreläser Birgitta Sandström, Fil. Dr i Konstvetenskap och f.d. Museidirektör vid Zornmuseet i Mora under rubriken ”Emma Zorn. Ett helporträtt av en konstnärshustru”.